CHAROLAIS

 

      A charolais francia származású, a világ legelterjedtebb, nagytestű húsmarha fajtája. Nagy a fejlődési erélye, jó a gyarapodási készsége és nagytömegű az izomzata. Ezért tartozik a világon a legelismertebb és legkeresettebb fajták közé. A minőségi marhahús elsőrendű szerepet játszik a gasztronómia világában. A charolais marha egyértelműen a legkiválóbb minőségű húsok kategóriájába tartozik, elsősorban a sovány, még nagyobb súlyban is kevés faggyúval megtermelt húsokat szolgáltató fajta.

      Számos jó tulajdonságának köszöenhetően nemcsak magas tenyészértéket képvisel, azaz tenyésztésével nem csak végtermék-előállítás a cél, hanem a tényészállatok értékesítéséből is jelentős hasznot lehet elérni.

      A charolais fajta nagy előnye, hogy a gyengébb körülmények közül hizlaldába került borjak is – megfelelő táplálás esetén – kiugróan magas, akár napi 2 kg-ot meghaladó átlagos szintű gyarapodásra is képesekA charolais egyébként nem igényes a takarmányra, mindent letakarít, beéri nyáron a legelővel, télen szénával, silóval és egy kevés abrakkal. Az állatok télen - nyáron tarthatók akár épület nélkül is. A szélárnyékos, száraz pihenőhelyek kialakítását – különösen a télen, télvégén kezdődő ellési ciklus esetén meghálálják, ezért általában mégis alkalmaznak három oldalról zárt építményeket. Korábban jellemzője volt a nehéz ellés, de napjainkra, következetes szelekcióval és párosítással szinte valamennyi tenyészvonala könnyen ellik, és nagyon jól neveli a borját. Az anyatehenek szelídek, könnyen kezelhetők. A 205 napra korrigált borjútömeg 240 kg körül alakul.

 

      Szőrzete jellegzetesen tejföl színű, melyről messziről is felismerhető. Feje arányaiban rövid és széles homlokú. A nemesítés során kialakították a fajta szarvatlan vérvonalait is. Nyaka rövid, erős, gazdagon izmolt. Törzse mély és hengeres alakú, rendkívüli izmoltsággal. Európai változata rövidebb lábú és izmosabb, míg az amerikai változata hosszabb lábú és karcsúbb.

      A tehenek testtömege 700-800 kg, a tenyészbikáké 1200-1300 kg. Középkésőn érő fajta, az üszők 20-24 hónaposan vehetők tenyésztésbe. Húsformái kitűnőek, vágási kihozatala 65-67%.  A fajtatiszta tenyésztés mellett a keresztezési programokban, mint végtermék előállító apai fajta az egész világon jelentős.

      A charolais a XVIII. században alakult ki Franciaországban a helyi hegyitarka marha és a durham (a shorthorn elődje) felhasználásával. Eredetileg hármas hasznosítású volt: fejték, igázták és fogyasztották a húsát. A 20. század elejétől fokozatosan vált kizárólag húshasznúvá. Nagytestű, 650-750 kg-ig is gazdaságosan hizlalható. Egyes bikái akár 1800 kg-ra is megnőhetnek, míg legnagyobb tehenei az 1400 kg-ot is megközelíthetik.

      Jó tulajdonságai következtében az 1950-es évek elejétől kezdődött elterjedése a világban. Mára közel 100 országban tenyésztik, így teljesen eltérő éghajlati, domborzati viszonyok között is. A fajta bebizonyította, hogy bár nem igénytelen (a jobb körülményeket meghálálja), de tűrőképes: gyenge csapadék- és legelőviszonyok mellett, magas hőmérsékleten és hegyi terepen is legyőzi versenytársait.

     A tenyésztők világszerte kedvelik a charolais-t, mert kiváló legelőkészségű és takarmányhasznosítású,  kitűnő gyarapodású,  nagyon jó az alkalmazkodó képessége,  kis- és nagysúlyban is viszonylag könnyen értékesíthető.

 

Most már Háromszéken is!