CHAROLAIS

    Rasa Charolais este originară din centrul Franţei, din regiunea Charolles, apărând pe piețele din Lyon şi Villefranche încă din secolul XVIII. Pe vremuri era folosit pentru tracțiune, lapte şi carne, ulterior la începutul secolului XX devenind treptat exploatat pentru producția de carne.

      Rasa Charolais şi-a făcut apariţia în alte zone ale lumii de-abia după cel de-al Doilea Război Mondial, astfel că în prezent este crescută în aproximativ 100 de ţări din întreaga lume in climat şi relief total diferit.

     Rasa de bovine Charolais este una dintre cele mai răspândite din Europa, în special în Franţa. Fiind un animal docil, uşor de crescut şi întreţinut, este preferatul crescătorilor de bovine din întreaga lume.  

      Datorită rapidității de creștere, valorificării furajelor, cantității și calității cărnii produse, este una dintre cele mai căutate rase de carne.

     Carnea de vită de calitate joacă un rol principal în lumea gastronomiei. Iar carnea de vită charolais face parte din elită, datorită calității superioare a cărnii, dietetică şi cu concentraţie mică de grăsime, doar 10% fața de 15-30% la alte rase.

     Datorită acestor calități se poate beneficia şi de pe urma vânzării animalelor de reproducere nu numai din producția de carne.

     Avantajul mare al rasei charolais este capacitatea de creștere a vițeilor, în medie 1,2-1,5 kg pe zi, iar în îngrășătoriile de tăurași se poate ajunge și la un spor de peste 2 kg pe zi.

     Rasa charolais nu este pretențioasă la hrana, vara se mulțumeşte cu ce îi oferă pășunea, iarna cu fân, siloz și un pic de furaje concentrate.

     Animalele pot fi ținute tot anul în aer liber. Suportă bine frigul chiar și temperaturile de -25 de grade Celsius, cu condiția sa se poată adăposti de vănt şi umiditate. De aceea se folosesc structuri închise mai ales pe perioada ciclului de fătare (decembrie-martie).

     Fătarea ușoara este rodul unei selecții consecvente şi prin folosirea raţională a tipurilor diferite de animale. Vaca Charolais este docil şi cu instinct maternal deosebit.

     Vaca din rasa Charolais este de culoare albă şi este usor de recunoscut. Capul este scurt şi cu fruntea lată, gâtul este scurt, puternic şi bine muscularizat, constituţie robustă și membre scurte. Varianta europeană are membre mai scurte şi corp mai musculos pe cănd varianta americana are membre mai lungi şi un corp mai subțire. La maturitate vacile au o greutate de 700 -800 kg, iar taurii de reproducere între 1200-1300 kg.