Sepsi-Charolais KFT

      Cégünk, a  SEPSI CHAROLAIS KFT.  2011-ben alakult, egy zöld mezős beruházás, amely alapvetően állattenyésztéssel foglalkozik. Farmunk Zalán falu határában, 630 m magasságban a Baróti hegység keleti oldalában található, gyönyörű környezetben, 10 km távolságra Sepsiszentgyörgytől.

  Régiónkban úttörők vagyunk, mert kizárólag húsmarhatartásból szeretnénk vállalkozásunkat fenntartani és fejleszteni. A cég elnevezése már sugallja a világon legelterjedtebb húsmarhafajta iránti elkötelezettségünket. Állíthatjuk, hogy a helyi éghajlati körülmények között is megállja a helyét  ez a csúcsminőséget képviselő, nagy testű, helyi legelőket rendkívülien hasznosító, könnyen ellő, kiváló növekedésű charolais húsmarha. Cégünk tagja a Magyar Charolais Tenyésztők Egyesületének.

      Állatainkat 2012-ben importáltuk Magyarországról az Abaúji Charolais KFT-től, az egyik legismertebb magyarországi tenyészetből. Kezdeti állományunk 55 szűz és 35 vemhes üszőből állt, amihez még egy bika is társult. A 2013-as februári fedeztetési ciklus megkezdésekor vásároltunk, a jobb vemhesítési eredmény eléréséért,  egy második bikát ugyancsak a magyarországi partnercégtől.  

      Az állatok megfelelően alkalmazkodtak a helyi viszonyokhoz, nagyon jól hasznosítják a  szegényes legelőket, problémamentesen zajlottak az ellések, ugyanakkor jól viselték a téli alacsonyabb hőmérsékleti szinteket is. Jelenlegi állományunk 88 tehén és vemhes üsző, 2 bika, valamint 16 borjú. A törzsállományunkat 200-250 főre szeretnénk növelni. Fő célunk a helyi körülmények között szaporított, magas tenyészértékkel rendelkező állatok értékesítése, továbbtenyésztés céljából.